20 de març 2012

I ara Nepal!!!

Nepal és un país que em va encantar. Fa 14 anys vaig estar un mes i mig fent un trekking que em va posar a prova física i mentalment. Intentavèm arribar a Dolpo però a la Vall de Dorpathan per problemes amb uns maoístas van haver de canviar de ruta anant cap al Daulaghiri. Va ser un viatge molt bonic, sempre en contacte amb gent de petits poblets penjats en pendents que van ser molt amables amb nosaltres. Ens van oferir casa, menjar, juguavem amb les seves criatures i vam fer diverses visites mèdiques a gent que ens venia a trobar en la nostra ruta, camins on semblava impossible que pogués haver vida. Venien amb cremades, febre, tos, infeccions severes de ferides cròniques ... buscaven consell, medicació, millorar la seva salut. Sempre es van mostrar immensament agraïts per qualsevol petita ajuda que els vam poder oferir.
I ara Nepal !!!
Ensanem un equip quirúrgic a muntar un quiròfan que CITTA a la serralada de l'Himàlaia, a 3000 m d'alçada. Estem molt il · lusionats encara que és un projecte bastant complicat.
Citta des de 2004 un hospital a Humla, al nortoest de Nepal al costat de la frontera amb
Tibet, amb 40 llits. L'any passat van inaugurar un edifici quirúrgic. Al quiròfan només hi ha la taula d'operacions i el llum. I aquí estem, buscant ajuda per comprar tot el necessari perquè el quiròfan funcioni. Estem rebent ajuda ecònomica, ja tenim16.000 €, material que ens han donat, part del qual amb amics i amigues que viatjaven a Índial lleugers d'equipatge, ja es a Delhi, esperant que a l'agost, en Michael, el director de CITTA, el porti a Humla.
Llistes i més llistes de material, insrumental, esterilització, mobiliari, neteja, medicació, aparells electromèdics, electricitat disponible, etc, etc, que durant quatre mesos hem estat refent i tornant a refer perquè no falti res. Comprem bona part del necessari a Katmandú. Sortirem a l'agost, una instrumentista i jo, i al setembre el cirurgià, l'anestesista, un metge intensivista, i dos instrumentistes, carregats fins al cap demunt.
Durant el mes d'agost muntarem el quiròfan i ensenyarem al personal que l'hospital ens ha designat, el maneig d'una aréa quirúrgica. Al setembre començarem a operar si tot va bé els pacients que el Dr Yeshi ens hagi programar.
Estem contents però una mica espantats. El nostre projecte: HUMLA, NEPAL: CIRURGIA GENERAL 2012, no és fàcil, serà un treball dur, però estem segurs que amb més o menys dificultats tirarà endavant.
Encara ens falta dotació econòmica per a la compra d'un respirador que funciona amb aire ambient connectat a un concentrador d'oxigen. A Humla no disposen ni disposaran d'oxigen ni en tanc ni en ampolla. Només s'arriba en una petita avioneta durant els mesos d'estiu, la resta de l'any estan completament incomunicats. No és posible tenir-hi oxigen, seria econòmicament insostenible transportar-lo.








És per això que encara que estiguem en moments delicats us demano la vostra ajuda.Ens falten 5000 €. Qualsevol petita donació serà benvinguda, la suma de petites accions són les que fan possible que un projecte que a primera vista sembla quimèric, sigui possible. Comptem amb vosaltres.

1 comentari:

Jordi Meya ha dit...

VA PARIR MARTA I COMPANYAS-COMPANYES!
QUIN PROJECTE QUE TENIU ENTRE MANS!
MOLTA SORT,DE TOT COR!

US SEGUIRÉ!!!

ABRAÇADES, ESPECIALMENT PER TU, MARTA!