9 de gen. 2011

Tercer Dia

Ens llevem i trobem mes malalts dels que vam deixar ahir. Si no hi ha metge per que no ens criden si ve alguna urgencia? Misteri, el farmaceutic sembla que li agrada mes fer de metge. Abans d´esmorçar d´una de las habitacions ens reclaman per que tenen malalties de la pell i volen medicament per curarles. No som dermatolegs pero concluim que es tracta de al.lergies o panallons. Anem a la farmacia aveure si trobem alguna pomada que els hi vagi be, i fem les receptes. Després d´esmorçar pasem visita a la clientela ingresada. Els familiars ens abraçan, ens agafen les mans, tot son mostres d´agraïment, estan tan contents de que uns metges europeus els visitin!
He anat a l´habitació de les Mares, tenim dos recen nascuts, ja els hi tapen el cap, peró les mantetes polars que els hi vaig fer estan sobre dels llitets i no les hi posen. Els hi torno a explicar a les infermeras que es molt important que els recent nascuts no pasin fret, pero será complicat, no tenen costum d´abrigar-los. Un tenia els cap tapat pero el cos despullat. L´altre estaba tapat pero amb un tros de sari, que es d´una roba que no abriga gens ni mica. Que difícil es canviar un costum en aquest país!
En Govinda s´en ha anat a Puri amb el cuiner a veure si poden canviar els quasi nou mil euros que els hi hem dut per mirar de solventar alguns problemes amb el sistema elèctric i començar a rebosar una part de l´escola de secundaria, posar-hi finestres i pintarla.
Nosaltres anem a l´escola dels petits, ens instal.larem a la saleta dels profesors per comemçar a revisar la vista dels nens i nenes. Primer la clase 5, de 10 anys, i despres la clase 6. Tenim una llista dels nens que tenen mal de cap, a aquets els hi posarem unas gotes als ulls que dilatan la nineta tres cops, una cada deu minuts, i a la mitja hora l´Héctor els hi fará l´exploració. Mentres aquests s´esperen, anem fent la resta de criuatures que no tenen mal de cap. Un traductor ens ajuda a que ens entenguin quan els hi diem el que han de fer i on han de mirar, ho agafen rapit son molt espevilats. N´hem trobat un que tenia Nistagmus, els ulls li tremolaven en horitzontal i en vertical, i el traductor que s´en ha adonat deseguida li ha dit al Héctor ben convençut: "He has dancing eyes", que traduit per els que no sapigueu anglés es, "ell te ulls ballarins". Ens ha fet molta gracia.
En total n´hem revisat uns 50, ni ha tres que necesitaran ulleres. Demá més.
Ha començat a correr la veu que hi ha un óptic que revisa la vista i ja hi ha gent que va venin a l´hospital per visitar-se. Els diem que la setmana que ve els cridarem poblat per poblat per que puguin venir, no vull ni pensar-hi, ting la impresió que hi haurá llargues cues.
De cinc a sis volteta per la zona, avui hem anat a Erara.
Demá de tres a cinc faré clase de primers auxilis a Galdari, i potser podré parlar amb l´electricista. Desde el dia que vaig arribar que en Govinda hem diu que demá vindrá, pero de moment no li he vist el pèl.